Päivittäin kuormittavat haasteet

Usein ongelmat lapsiperheissä tuntuvat kasaantuvat pienistä puroista jatkuvasti myllääväksi koskeksi. Kuitenkin ratkaisuksi voi muodostua yksinkertaisesti yhden toimintamallin hallitseminen. Ja kärsivällisyyttä. Kun osaa rakentaa padon, saa sillä jo suurimmat padon tyrehdytettyä. Samalla tavoin kun lapselle saadaan sisäistymään mielikuva tyynen itsevarmasta vanhemmasta, jolle ei vaikuta pelleily ja vanhemmalle saadaan sisäistettyä valmius tarttua ongelmiin rakkaudella, ratkeavat haasteet lopulta ketjureaktion tavoin.

Usein kuitenkin päästäkseen tähän henkiseen vanhemmuuden zen-tilaan on keskityttävä perustarpeiden toimivuuteen ja minimoitava muut suurimmat häiriötekijät. Perheenjäsenten tulee olla henkiseltä ja fyysiseltä jaksavuudeltaan siinä tilassa, että arki ei tunnu puuduttavalta aamusta iltaan kuin päiväni murmelina. Vanhemman pitäisi olla halukas oppimaan lapsensa kanssa, eikä vain selviytymään päivästä lapsen kanssa.

Lapsi voi olla myös temperamentiltaan herkempi reagoimaan muutoksiin, jonka vuoksi useat arkitoiminnot tuntevat ylitsepääsemättömiltä. Tai kolikon toisena puolena lapsi voi olla niin luottavainen tulevaan, että vanhempia kuormittavat haasteet näyttäytyvät kuin leikkinä vain hassuttelevalle ja huolettomalle hulivilille.

Lohdullista on, että harvoin haaste jatkuu loputtomiin, vaan ainakin muuttaa muotoaan. Toki päivittäin useita kertoja henkisesti kuormittuneelle aikuiselle ajantajussa minuutit muuttuvat tunneiksi ja päivät viikoiksi. Tällöin lohtu iän tuomasta ratkaisusta voi tuntua kovinkin kaukaiselta.

Vanhemman muistilista

Huolehdi itsestäsi!

Syö, nuku ja karsi ylimääräiset stressielementit pois tämänhetken arjesta.

Nauti lapsestasi!

Kerää asioita, joista nautit lapsesi kanssa ja pyri toteuttamaan niitä mahdollisimman paljon.

Pysy tiiminä!

Yritä edetä ongelma kerrallaan vaikka arki tuntuu loputtomalta suolta. Vanhempien (lapsen läheisimpien kasvattajien) olisi tärkeä toimia yhtenä rintamana ja pysyä tiiminä, eikä kääntyä väsymyksessä toisiaan vastaan.