Lapsen tottelemattomuus

Mikä on tottelemattomuutta? Tähän löytyisi varmaan yhtä monta vastausta kuin on vanhempaakin. Pohdimmeko tottelemattomuudessa asioita, joita ennen ojennettiin karttakeppi-tyylillä vai tuleeko mieleen niin sanotun ”vapaan kasvatuksen” villit seuraamukset? Lapselta kysyttäessä tottelemattomuudesta vastaus olisi varmasti hyvin erilainen kuin vanhemman. Ja tätähän nimenomaan pitäisi tehdä, jos lapsi vain on sen ikäinen, että jonkunlainen keskustelu jo sujuu. Lapsesta kuin lapsesta saadaan näennäisesti aikuisten käskyjä totteleva, mutta onko tämä se johon kuitenkaan pyrimme? Tottelemattomuuden taustalla on itse asiassa aina jokin lapselle jollain tapaa merkittävä itseisarvo. Lapsi ei ole ”huvikseen ärsyttävä”, vaikka aivan varmasti aikuisella tällaisen turhautumisen tapulinkellot soivat päässä usein haastavissa tilanteissa. Lapsi tavoittelee käytöksellään jotain. Mutta mitä? Voi olla, että aikuinen ei tätä edes saa selville tai sillä ei loppujen lopuksi ole merkitystäkään. Tärkeää on suhtautua lapseen tavalla, joka kunnioittaa lapsen itseisarvoa ja suojelee vanhemman ja lapsen välistä rakkautta, kiintymystä ja luottamusta. Kun lapsi toistuvasti nostaa jalat ruokapöydälle ja nauraa vanhemman rauhalliselle käskyllä siirtää jalat pois, voi olla vaikea nähdä, että itse asiassa lapsi haluaa ehkä kokea adrenaliinin  ikaansaaman huuman, tai viestiä vanhemmalle, että haluaisi että häneltä oikeasti kysytään, että ”hei, mikä sua vaivaa?”, tai että lapsi luulee tavan olevan hassu leikki hänen ja vanhemman välillä, tai lapsi testaa osaako vanhempi olla turvallinen suurienkin raivon tunteiden ottaessa vallan. Oli taustalla (lapsellekin tiedostamaton!) ajatusprosessi mikä tahansa, toimii tähänkin johdonmukaisuus, läsnäolo, ennakointi, rauhallisuus ja lempeys.

Vanhemman muistilista

Ole huomiota herättämättä silmät selässä ja toinen korva auki mitä lapsi kulloinkin tekee

Ole huomiota herättämättä silmät selässä ja toinen korva auki mitä lapsi kulloinkin tekee. Kun olet perillä siitä mitä ympärilläsi lapsen osalta tapahtuu, opit ennakoimaan milloin huono käytös lähtee ottamaan valtaa ja saat sanoitettua tämän lapsellekin ajoissa.

Ole kiinnostunut ja utelias!

Puhu lapsen kanssa haastavista tilanteista kun yhteenotto ei ole käynnissä. Ole kiinnostunut ja utelias lapsen syistä toimia miten toimii ja pohtikaa yhdessä mitä lapsi sillä mahdollisesti yrittää hakea. Kerro että haluat kuulla lapselta ja oppia yhdessä.

Listaa toistuvat tottelemattomuudet ja tee niitä varten selkeät seuraamukset

Listaa toistuvat tottelemattomuudet ja tee niitä varten selkeät seuraamukset, jotka voidaan toteuttaa joka kerta. Jos lapsi ei suostu tekemään seuraamusta, muistuta että ennen sitä muut mukavat asiat on valitettavasti poissuljettuja ja normaaliin kivaan elämään palataan kunhan seuraamus on suoritettu. Tästä ei lähdetä neuvottelemaan tai nostattamaan kiukkua vanhemman taholta. Lempeä yksinkertaisuus on kultaa.