Oodi arjelle

25 kesäkuun, 2018

Hei kaikki,

me täällä taas! Parental Box on viettänyt viimeiset kuukaudet näennäistä hiljaiseloa, mutta hiljaisuuden verhon takana on tapahtunut yhtä jos toista jännittävää. Olemme tavanneet perheitä, perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia sekä järjestötoimijoita. Kuluneen vuoden pääasiallinen tarkoitus onkin ollut kerätä monipuolinen ymmärrys siitä, mitä perheille kuuluu.

Monille teistä Parental Boxin tarina onkin jo ennestään tuttu. Olemme suurehko joukko Helsingin yliopiston tutkijoita ja kaupallistajia, ja tarkoituksenamme on luoda luotettava, käytännöllinen ja helppokäyttöinen palvelu josta vanhemmat voivat löytää apua arkeaan kuormittaviin haasteisiin. Tiimimme tutkijat tietävät tuhat ja yksi hyödyllistä asiaa siitä, mistä palikoista lapset rakentuvat. He ovat tutkineet lapsen käyttäytymistä, stressiä, aivotoimintaa, biologiaa, neurotason toimintaa, sekä ennen kaikkea kasvatusta joka tukee edellisten suotuisaa kehitystä. He siis toisin sanoen tietävät kaiken mitä lapsista kuuluukin tietää.

Ongelma, mitä viimeiset kuukaudet olemme pyrkineet ratkaisemaan, liittyykin siihen, missä muodossa tämä tieto teille perheille olisi hyödyllistä tarjota. Kaikilla meillä kaupallisen tiimin jäsenillä on omia lapsia. Minun lapseni ovat alakoulussa, graafisen suunnittelijan lapset ala- ja yläkoulussa, ja palvelusuunnittelijan kolme poikaa ovat alle kouluikäisiä. Mekin tiedämme siis oman osamme lapsiperheen arjesta. Omien lapsieni pikkulapsiajasta on jo kulunut muutama vuosi, ja elämä on tällä hetkellä melko rauhallista. Kiitos omien sisarusteni ja mieheni sisarusten lapsien, pääsen kuitenkin säännöllisin väliajoin palauttamaan mieleeni, mitä kaikkea pikkulapsi-arkeen kuuluukaan. Olin muutama hetki sitten mieheni siskon kotona katsomassa heidän lapsiaan perheen äidin käydessä asioilla. Kaksi perheen lapsista oli flunssaisia, kun taas keskimmäinen oli täynnä virtaa ja tarmoa. Olin itse nukkunut edellisen yön levottomasti ja väsymys painoi mieltä. Kun olin lasten kanssa keskenään, mieleeni palautui todella voimakkaan muistona se väsynyt epätoivo mitä välillä tuntee, kun on itse kuoleman väsynyt, lapset ovat väsyneitä, ja miettii vain että millähän ihmeen konstilla selviän tästä päivästä iltaan saakka. Vaikka periaatteessa tietää vallan mainiosti, että jos vain saisin tämän herrasväen puettua ja siirrettyä pihalle leikkimään, päivä menisi paljon vaivattomammin ja nopeammin. Niin helposti jää kuitenkin haahuilemaan siihen sekavaan väsymyksen välitilaan, toivoen vain että kaikki leikkisivät kauniisti ja viihtyisivät sisällä, ja itse voisi karhu ja kivi- leikin lomassa ottaa virkistävät kauneusunet lattialla.

Samalla tavalla usein myös samaistuu bussissa rattaissa kiljuvan lapsen äitiin, joka yrittää kaikin keinoin saada vapauteen tahtovan jälkikasvunsa pysymään vielä hetken rattaissa jotta pääsisivät turvallisesti poistumaan kahden pysäkin päästä bussista. Kylmä hiki ja sykkeen nousu, mikä noissa tilanteissa itsellekin edelleen tulee, muistuttaa varsin tehokkaasti mieleen sen, millaista elämä pienen tahtovan taaperon kanssa onkaan.

Mutta aivan samalla tavalla muistuu mieleen myös ne pakahduttavat onnen hetket, kun pieni taapero leikeistään uupuneena haluaa syliin ja painaa pullean, hivenen räkäisen poskensa omaa poskeani vasten. Miltä tuntuu katsella auringon kultaa vasten kun takkutukkaiset kesäpeikkoni hyppivät rantahiekalla ilosta kiljuen. Miltä juuri heränneet, pehmeät yöpukuiset pallerot tuntuvat sylissä sohvalla pikku kakkosta katsellessa.

Parental Boxia onkin suunniteltu ja luotu kaikki nämä elämänmakuiset hetket mielessä. Olemme keränneet tarinoita perheiltä, netistä, reflektoineet ja käyneet loputonta vuoropuhelua tutkijoiden kanssa, uudestaan ja uudestaan. Miltä se tilanne tuntui? Miksi asiat menivät niin kuin menivät? Mikä siinä tilanteessa olisi auttanut? Parental Boxin kehitys jatkuu edelleen kiivaana, ja toivomme kovasti että sinullakin olisi aikaa kertoa meille oma tarinasi!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *