Kysy Mitä Vain

16 marraskuun, 2018

Ennen ensimmäisen lapseni syntymää olin tunne-elämältäni aika tasainen tallaaja. Perusiloinen, eikä maailman laineet minua pahemmin heilutelleet. Olin aina pitänyt lapsista paljon, hoitanut pikkusisaruksiani ja monien muidenkin lapsia. Joten kun aloin odottamaan ensimmäistä lastani, olin vailla huolen häivää koska tiesin että tämä on minulle ihan tuttua kauraa, tästä tulee niin siistiä! No tulihan siitä siistiä, mutta ei ihan joka ikinen hetki voin kertoa.

Lapsi sitten onnellisesti syntyi, kaikki meni hyvin, mutta voitteko kuvitella, en todellakaan ollut se rento, huoleton lattemamma joka kuljettaa vauvaansa kuin parempaakin Hermesin laukkua riennosta toiseen. Oh horror niitä ensimmäisiä kauhun hetkiä kun Jorvin synnytysosasto lopulta heitti meidät kylmään maailmaan, ulos turvallisesta pumpulisesta pesästämme. Kotona mieheni ehdotti josko joisimme lasilliset kuohuviiniä kotiin palaamisen kunniaksi, ja minä istuin sohvalla ja paruin että voidaanko mennä takaisin sinne Jorviin ihanien kätilöiden hoiviin.

Mikään ei tullut luonnollisesti, imetys oli hankalaa, vauva parkui ja äiti parkui, en muistanut mennyttä enkä ainakaan nähnyt tulevaisuutta. Linjat kävivät kuumana kun soittelin omille ja appivanhemmilleni ja purin äidiksi syntymisen tuskaani. Tasoittuihan se meno siitä lopulta, sain tolkkuni takaisin ja aloin aivan aidosti nauttimaan ihanasta vauvastani. Yhdessä sitä isovanhempien ja muiden kanssa ihmeteltiin ja analysoitiin, naurettiin kun vauva katsetta tarkentaessaan katsoi kieroon, ihailtiin taitavaa sylkikuplien puhaltelua ja muuten vain nautittiin yhdessä pienestä ihmisen taimesta.

Minä ja mieheni olimme siinä onnellisessa asemassa, että meillä oli tukenamme kiinnostuneita ja osallistuvia isovanhempia, joilta saattoi aina kysyä neuvoa kun siltä tuntui. Mutta aina isovanhemmatkaan ei tiedä ihan kaikkea. Jos ei ikinä ole kokenut lapsen yöllisiä kauhukohtauksia, ei osaa ihan kylmiltään sanoa että mistäs tässä oikein on kysymys. Tai sitten aika vaan on kullannut muistot eikä enää muista miten vaivalloista tahtovan kaksivuotiaan kanssa oikein onkaan. Niissä tilanteissa olisi ihan hyvä jos olisi joku kasvatusasioiden special forces jonka puoleen kääntyä.

Ja sattuipa sopivasti, nyt minulla onkin ilo ilmoittaa että tällaiset erikoisjoukot ovat aivan lähiaikoina hetken aikaa teidän käytettävissänne! Silmu Parentingin varhaiskasvatuksen, erityispedagogiikan, neurotieteiden ja kehityspsykologian rautaiset ammattilaiset marssivat tiistaina 20.11. Suomi24:n toimitukseen vastaamaan livenä vanhempien mieltä painaviin kysymyksiin. Keskustelu on avoinna klo 10-12 ja 14-16, mutta jos et pääse silloin paikalle, voit käydä esittämässä kysymyksesi jo maanantain puolella Perhe-palstalle avattavaan ketjuun. Tule rohkeasti paikalle keskustelemaan!

Kysy Mitä Vain Facebook Tapahtuma


1 thought on “Kysy Mitä Vain”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *